Sund smoothie ala Doktor Christian

Bagels, Bagels og atter Bagels :)

Som jeg nævnte for noget tid siden her på bloggen, så var jeg jo på skiferie med min svigerfamilie. Forinden havde jeg påtaget mig tjansen som “madboss” mht. forplejningerne til turen derned – men modsat Toscana-turen i sommers, nåede jeg desværre ikke at bage kage til denne tur 🙁 Men til gengæld gik  jeg igang med mit lille bagel-projekt, som jeg har haft i tankerne rigtig længe, men ikke har kunne finde en anledning til før nu!

bagels

Fine bagels pyntet med sesamfrø 🙂

En bagel er egentlig en sjov størrelse. En bolle med hul i midten, der først skal koges og dernæst bages??? Og uden begrænsninger, når det kommer til fyldet! Bagværket stammer fra Polen, hvor den jødiske befolkning fandt på miraklet for mange, mange år siden og sidenhen har den spredt sig til resten af verden og lige så elsket af alle, som den formentlig har været af opfinderen selv! Og med det traditionelle fyld, der består af flødeost, røget laks og salat – ja, så er man da så tæt på himlen som man overhovedet kan! Det kan nok kun slås af en othello-lagkage, en gaffel og en hel sæson af Gossip Girl – men omvendt er det nok træls at falde i søvn i sofaen igen med alt ovenpå én O_O

Opskriften fandt jeg på nettet, men spicede den lidt op med en “surdej”, som jeg lavede aftenen forinden og lidt andet utraditionelt. Anyway, følgende skal bruges til ca. 15 bagels af mellemstørrelse:

(surdej): 6 dl vand, 30 gr gær, 550 gr Ølandshvede (lidt dyrt, men pengene er faktisk givet rigtig godt ud).

 Gæret røres ud i vandet og melet tilsættes, når alt gær er opløst og det hele blandes i 10 minutter på røremaskine eller i hånden, dækkes til og sættes i køleskabet i 12-13 timer inden den skal bruges!

(bageldej): 2 dl femkornsblanding, 1,5 spsk havsalt, 60 gr tørrede tranebær, 3 spsk maltbyg sirup, 3 spsk sukker, 6 dl lunkent vand, 3 tsk kardemomme, 2 dl vand, 170 gr Ølandshvede, 600 gr alm. hvedemel. 

5-kornsblandingen hældes i en lille gryde, 2 dl vand hældes oveni og blandingen sættes til kogning i 5 minutter og sættes til afkøling. Surdejen tages ud af køleskabet og blandes med 6 dl lunkent vand, salt, maltbyg sirup, tranebær og kardemomme. Melet tilsættes lidt efter lidt indtil den har fået en fin konsistens. Herefter æltes dejen i ca. 10 min og stilles til hævning et lunt sted i 25 min. Ovnen tændes på 200 grader (almindelig ovn).

bagels 3

“Mine” huller er lavet med et cigar-etui (fra nytår), som havde den helt perfekte størrelse. Reglen siger: diameter skal være den samme som dine tommelfingre presset mod hinanden, med neglene pegende parallelt)

Dejen formes til ca. 15 kugler, flades med en hånd og hullet i midten kan laves vha. et lille shotglas eller en finger, der køres rundt. Ringene sættes på en bageplade og står i 20 min til efterhævning. Imens findes en stor gryde frem, der hældes vand i (fyldes ca. halvt) og 2 spsk honning i vandet. Når vandet koger meget, tages ringene op med en flad si og lægges ned i vandet – ca. 3 ad gangen – og vendes efter ca. 2 min og tages op igen (når begge flader har fået ca. 2-3 minutter) og lægges på en bageplade med bagepapir på. Når bagels er kogt, pensles de med æg og drysses med enten sesamfrø, birkes eller solsikkekerner og bages i ca. 22 min i ovnen.

Når de er afkøles, skæres de over og så kan sidste halvdel af magien finde sted! Jeg brugte  2 varianter til fyld: 1. røget laks, spinatblade, friskskåret løgringe, krydret flødeost på bunden og peberrodscreme  på toppen – cremen består af 1 spsk revet peberod, 1 spsk creme fraiche, 1 spsk mayonnaise, salt og peber. 2. stegt kyllingebryst med rucola, tomat og samme “dressing-situation” ligesom ved laksen!

Bagels er perfekte både til roadtrip, som lækker aftensmad og især som madpakke til en lang skoledag! Fyldet kan variere alt efter hvad man har i køleskabet og ligeledes kan melet i dejen være helt almindelig hvedemel og ingen tranebær, hvis man foretrækker dette! Mulighederne synes uendelige 😉

God fornøjelse 🙂

bagels 2

Bagel med laksefyld

 

1

  • Uh, jeg er også helt vild med bagels og skriver om de lækre boller på på bagelscorner.dk. Tak for opskriften.

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sund smoothie ala Doktor Christian